Tempeltonpriset 2015

Templetonpriset 2015   till Jean Vanier

Jean Vanier grundare av l’Arche-rörelsen i Frankrike är årets mottagare av Templeton-priset. Det delas årligen ut av den amerikanska Templetonstiftelsen till en person som på ett särskilt sätt synliggjort livets andliga dimension. Den 86-årige katoliken Vanier får priset för sitt förtjänstfulla arbete för mänskligheten runt om i världen.


Efter att i många år ha studerat och undervisat i filosofi och teologi köpte Jean Vanier 1964 ett hus i den franska byn Trosly-Breuil. Han kallade detta hus l’Arche, efter Noaks Ark, eftersom det var både en tillflyktsort och en plats att ”börja om”. Han bjöd in två personer med funktionsnedsättning att bo hos honom. Efter ett tag växte rörelsen där människor med och utan funktionsnedsättning kom för att leva tillsammans och hjälpas åt i det dagliga livet och är  idag ett internationellt nätverk med fler än hundra kommuniteter i trettio länder. 


"Genom att erkänna varje människas betydelse, oavsett deras situation i livet, har Jean Vanier understrukit hur alla av oss har en en möjlighet att inte bara lyfta upp andra men också oss själva. Hans starka budskap och förmedlande av kärlek har potential att ändra världen till det bättre, precis som han redan har förändrat och förbättrat livet för ett oändligt antal människor, som blivit berörda av denne extraordinära människa", säger Jennifer Simpson, dotterdotter till priset grundare Dr John Templeton, i ett pressmeddelande.


Jean Vanier är född i Schweitz, är kanadensisk medborgare men bor sedan mer än 50 år i Frankrike. Han var med och grundade Tro och Ljus, en internationell rörelse av forum för personer med utvecklingsstörning, deras familj och vänner. 

Jean Vanier har skrivit ett femtontal böcker. En av titlarna "Ömsint liv i en våldsam värld" är utgiven på Verbum förlag.


FAKTA

Tempeltonpriset  är med sin prissumma på motsvarande 1,5 miljoner euro en av de högsta belopp som donerats för förtjänstfullt arbete inom området religion och spiritualitet. Stiftelsen grundades av den brittiske investmentbankiren Sir John Tempelton.

Bland de tidigare pristagarna kan nämnas  Moder Teresa (1973)  som var den första pristagaren, Billy Graham, Broder Roger, grundare av Taizé-kommuniteten i Frankrike, Desmund Tutu, samt Alexander Solzjenitsyn.


Text: Signe Hassle, Kyrkans Tidning