Göran Degen

Den 27 april 2014 gick fader Göran Degen plötsligt bort och informationen om hans bortgång kom verkligen som en chock för oss alla.  Det är så svårt att tro och greppa. Han var alltid så pigg och glad och verkade inte alls sjuk på något sätt.

Hans entusiasm och initiativrikedom har gett oss många ideér till verksamhet i våra grupper och på våra läger. Hans predikningar har lockat till skratt och eftertanke.

  Göran var Tro och Ljuspräst i  mer än 30 år. Han har deltagit mycket på våra möten, på senare år i gruppen i Uppsala, tidigare i Göteborgsgruppen under många år, och även i Stockholmsgruppen när han bodde där.

Han har varit en av prästerna på Tro och Ljus sommarläger på olika platser i Sverige. Dessa läger har vi varje år och Göran har alltid varit med oss. Göran har också varit med oss på olika resor med Tro och Ljus, bl. a i Frankrike och Spanien.

Han var en underbar präst för våra handikappade vänner som älskade honom mycket varmt. Jag kommer ihåg när Göran deltog på ett internationellt ledarmöte på Johannesgården och hur han spelade teater där han var utklädd till det förlorade fåret. Han fastnade i en buske med filten som han hade på sig, och han bräkte verkligen som det förlorade lammet, innan vi kunde hjälpa honom loss. Jag minns också de mest underbara predikningar på våra läger, där Göran verkligen bjöd på sig själv och gjorde saker som fick oss alla att förstå meningen med det han ville framföra, genom hans sätt att spela teater och illustrera. Han sjöng och spelade gärna med oss.

Han kunde också föra allvarliga samtal med föräldrarna och jag tror att han förstod mycket av deras svårigheter. Vi hade en gemensam beundran för dessa föräldrar med handikappade barn, för deras tålmodighet och kärlek till sina barn. Föräldrar som hela livet har en tung börda att bära, men också får en obegränsad kärlek tillbaka från barnen.

Han kunde prata med de handikappade, ge dem kärlek och förståelse och såg alltid till att alla var med i vad vi än gjorde. Han skulle ha varit med på en reträtt med Jean Vanier (grundaren för Tro och Ljus) nu i maj, som äger rum i Frankrike.

  Fader Göran har också varit involverad i Tro och Gemenskapsreträtterna och har varit reträttledare för oss där. Tro och Gemenskap är en reträttverksamhet för förståndshandikappade, deras familjer och vänner. Vi hade börjat planera för att ha denna reträtt i Sverige nästa år. Annars alternerar vi mellan de olika nordiska länderna.

  Fader Göran var en underbar människa, präst och vän och vi kommer att sakna honom mycket. Det finns så många minnen och nästan alla är med en glimt i ögat och med stor värme.

 

Berit

 

 

Tro och Ljus